انجمن علمی کایروپراکتیک ایران

بیانیه ماموریت (Mission Statement)

* تاریخچه:
انجمن علمی کایروپراکتیک ایران تنها انجمن کایروپراکتیک رسمی در ایران است که توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران تا به امروز به رسمیت شناخته شده است. این انجمن در سال ۲۰۰۴ به همت جناب آقای دکتر صباغ تاسیس شد و در حال حاضر بزرگترین انجمن علمی کایروپراکتیک در خاورمیانه می‌باشد.
* بینش و بیانیه ماموریت:
اگرچه از زمان تشکیل این انجمن و اضافه شدن طب کایروپراکتیک به نظام سلامت محور در ایران مدت زمان زیادی نمی‌گذرد، اما این حرفه توانسته با ارایه روشهای منحصر به‌فرد غیرجراحی و غیرتزریقی در پیشگیری، شناسایی زودهنگام و درمان اختلالات بیومکانیکی ستون فقرات و اختلالات عصبی ناشی از آن نقش بسزایی را ایفا نماید. همچنین مقایسه روشهای درمانی کایروپراکتیک با روشهای تهاجمی (مثل جراحی و تزریقهای مختلف در مفاصل و ستون فقرات) نشان‌داده که نه تنها درمانهای کایروپراکتیک بار سنگین مالی وارده بر دوش بیماران و سیستم خدمات درمانی و شرکت‌های بیمه کشوری می‌کاهد بلکه همچنین توانسته اثرات خوب با ماندگاری بلندمدت را برای بیماران ایجاد نماید. حرفه کایروپراکتیک به پیشگیری، دقت در معاینه و تشخیص، بکارگیری پروتکل‌های درمانی مبتنی بر شواهد علمی، پیگیری‌های کوتاه و بلند مدت نتایج درمان در بیماران و همچنین آموزش بیماران تاکید بسیار داشته و توانسته در خصوص برقراری ارتباط با بیماران و کسب اعتماد آنها نتایج بسیار خوبی را بدست آورد. همچنین حرفه کایروپراکتیک توانسته در سطوح آکادمیک در بین دیگر تخصصهای پزشکی اعتبار خوبی را بدست آورد به گونه‌ای که از طرف جامعه پزشکی و اساتید دانشکده‌های پزشکی و توانبخشی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
* اهداف:
اهدافی را که اعضا محترم این انجمن دنبال می‌کنند عبارتند از:
• ارتقای استانداردهای دانشگاهی و آموزشی کایروپراکتیک در دانشگاهای کایروپراکتیک
• بهبود دستورالعمل‌های بالینی مبتنی بر شواهد علمی در ایران و جهان
• نماینده انجمن علمی کایروپراکتیک در جامعه پزشکی و نظام مراقبت و سلامت ایران
• ارتقای بینش کایروپراکتیک به اختلالات بیومکانیکی اندامها و ستون فقرات و عوارض عصبی حاصل از این اختلالات
• ارایه آموزش عمومی به افراد جامعه به منظور ارتقای دانش آنها در خصوص آشنایی با روشهای پیشگیری و درمانی کایروپراکتیک (مبتنی بر شواهد علمی) برای اختلالات بیومکانیکی ستون فقرات و اندامها و اختلالات عصبی
• حفاظت از حقوق پزشکان کایروپراکتیک در نظام سلامت ایران و در عین حال نظارت هوشیارانه برحفظ کیفیت و کمیت پروتکل‌های تشخیصی و درمانی کایروپراکتیک و همچنین حفاظت از حقوق بیماران
• تدوین و الزام پزشکان کایروپراکتیک به رعایت منشور اخلاق پزشکی توسط همه اعضا انجمن علمی کایروپراکتیک ایران از طریق نظارت مستقیم و غیرمستقیم و بازرسی‌های اداری و افزایش آگاهی مردم
• اجرای مقررات و قوانین تعیین شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران و سازمان نظام پزشکی که نظارت بر حرفۀ کایروپراکتیک در ایران را به عهده دارد.
• نماینده پزشکان کایروپراکتیک در دادرسی‌های سازمان نظام پزشکی و یا اداره پزشکی قانونی ایران و یا در مواردی که نیاز به حظور نماینده انجمن بنا به درخواست شخص ثالث صورت گیرد.
• همکاری با کمیته ارزیابی و علمی معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به منظور بررسی صحت مدارک آکادمیک فارق‌التحصیلان رشته کایروپراکتیک خارج کشور که قصد کار در ایران را دارند.
• برگزاری امتحانات بورد کایروپراکتیک جهت بررسی صلاحیت علمی و بالینی فارق‌التحصیلان رشته کایروپراکتیک خارج کشور که قصد دریافت پروانه طبابت کایروپراکتیک در ایران را دارند. این امتحانات واجد قسمتهای کتبی و بالینی می‌باشد که از طریق پزشکان کایروپراکتیک مورد اعتماد انجمن علمی کایروپراکتیک ایران برگزار می‌گردد.

* منشور اخلاق حرفه‌ای پزشکی:
انجمن علمی کایروپراکتیک ایران یکی از اولین انجمن‌های حرفه‌ای در ایران است که منشور اخلاق حرفه‌ای پزشکی را تدوین و به طور مستمر اجرا کرده است. اعضا این انجمن معتقد به رعایت و به کار گیری این اصول در تمامی مراحل درمان بیماران می‌باشند.

* احترام
این انجمن تمامی افراد جامعه با انواع ملیت، نژاد، مذهب، جنس، سن، وضعیت تاهل، وضعیت اجتماعی-اقتصادی و ناتوانی با درجات مختلف را به رسمیت شناخته و بر اصول احترام متقابل تاکید دارد.

* ارتباطات و مسوولیت‌های بین‌المللی
انجمن علمی کایروپراکتیک ایران واجد عضویت فعال در فدراسیون جهانی کایروپراکتیک یا World Federation of Chiropractic (WFC) می‌باشد. WFC یکی از اعضای رسمی سازمان بهداشت جهانی یا World Health Organization (WHO) است. عضویت در انجمن معتبر جهانی فوق در خصوص موارد زیر بسیار حائز اهمیت می‌باشد:
• مشارکت فعال در تدوین، یکسان‌سازی و به‌روزرسانی سرفصل دروس آموزشی رشته کایروپراکتیک در سطوح دانشگاهای خارج کشور.
• تدوین و حمایت از برنامه‌های تحقیقاتی دپارتمانهای کایروپراکتیک در سطح بین‌المللی.
• همکاری با مراکز آموزشی-تحقیقاتی کایروپراکتیک برای ایجاد و ارتقای دستورالعمل‌ها و پروتکل‌های درمان بالینی مبتنی بر شواهد علمی.
• گسترش ارتباطات بین‌المللی و ارتقای همکاری‌های علمی با مراکز آموزشی-تحقیقاتی از طریق برگزاری همایش‌ها و سمینارها به صورت حضوری و مجازی.
• تدوین و ارتقای برنامه‌های اکسترنشیپ و بازآموزی برای دانشجویان و فارق‌التحصیلان رشته کایروپراکتیک خارج کشور.
• ارتقا و بهبود رشته‌های دانشگاهی-تخصصی کایروپراکتیک (Post Doctorate Research and Fellowship Programs) و استفاده از آنها در ارتقای علمی اعضای انجمن کایروپراکتیک.
• همکاری نزدیک با WFC برای ارتقای آگاهی عمومی در خصوص انجام اقدامات پیشگیرانه از طریق غربالگری زودهنگام ستون فقرات در کودکان و بزرگسالان و مشارکت فعال در برنامه‌هایی همچون Spine Day World که هر سال در تاریخ 16 اکتبر در سطح بین‌المللی برگزار می‌شود.

* تدوین استانداردهای دانشگاهی
• به روزرسانی دروس آموزشی دانشگاهی برای دانشجویان و متخصصان کایروپراکتیک.
• کمک به تدوین و ارتقای برنامه‌های آموزشی تخصصی کایروپراکتیک مثل طرح درس و برنامه‌ریزی برای ایجاد دوره‌های تخصصی کایروپراکتیک با استفاده از معرفی مفاهیم جدید در روشهای درمانی کایروپراکتیک که می‌تواند منجر به گسترش و بهینه‌سازی پروتوکل‌های درمانی، تحقیقات بالینی و در نهایت بهبود دستورالعمل‌ها و پروتکل های درمان مبتنی بر شواهد علمی بشود.
• تدوین و معرفی پروتکل‌های درمانی منحصربه فرد کایروپراکتیک که مبتنی بر شواهد علمی بوده و به منظور درمان اختلالات عصبی و مکانیکی ستون فقرات (مانند دیسکوپاتی‌های پیشرفته و عوارض اعصاب مربوط به آنها) قابل استفاده می‌باشند.
• انجام تحقیقات در خصوص مقایسه نتایج معاینات بالینی و عکس‌برداری قبل و پس از درمان که می‌تواند نشانه اثرات روشهای درمانی کایروپراکتیک در رفع اختلالات بیومکانیکی ستون فقرات و اعصاب باشد.

* اهداف برنامه‌های آموزش مداوم
• اعضا این انجمن اعتقاد دارند که برگزاری و شرکت در کلاسهای آموزش مداوم با برگزاری مستمر سمینارهای علمی به صورت حضوری و مجازی بسیار ضروری می‌باشد. هدف از برگزاری این برنامه‌ها معرفی تحقیقات علمی جدید در خصوص طب کایروپراکتیک، آشنایی با پروتکل‌های درمانی مبتنی بر شواهد و پروتکل‌های درمانی جایگزین، بررسی ملاحظات بالینی و آشنایی با اندیکاسیونها و کنتراندیکاسیون‌ها انواع روشهای درمانی می‎باشد. در حقیقت اینگونه فعالیتها باعث ارتقای استانداردهای تشخیصی و مراقبت و درمان می‌گردد که در دنیای پزشکی امروز امری کاملا ضروری است.
• همچنین در کلاسهای آموزش مداوم اعضا انجمن به تبادل اطلاعات جدید مبتنی بر شواهد علمی می‌پردازند که این امر در ارزیابی مجدد دستورالعمل‌های بالینی فعلی و به روز رسانی آنها بسیار مفید است. لازم به ذکر است در در برنامه‌های آموزشی فوق در خصوص دیگر مباحث پزشکی شامل انواع مطالعات تصویربرداری و کاربردهای بالینی آنها نیز بحث و تبادل نظر می‌شود.
• مخاطبان: همچنین علاوه بر پزشکان کایروپراکتیک از مخاطبان دیگر گروهای پزشکی شامل جراحان ارتوپد، متخصصین طب فیزیکی، جراحان مغز و اعصاب و رادیولوژیست‌ها نیز دعوت به شرکت در سمینارها جهت ارایه سخنرانی و تبادل اطلاعات می‌شود.
• الزاماتی که سخنرانان جهت شرکت در برنامه‌های آموزشی باید رعایت نمایند عبارتند از:
- محتوای مطالب بازآموزی باید مطابق با عنوان عمومی برنامه آموزشی بوده که شامل اطلاعات آکادمیک و کلینیکال مبتنی بر شواهد علمی باشد. لازم به ذکر است که ذکر رفرانس در سخنرانی‌ها الزامی بوده و اگر سخنران فقط نظرات شخصی خود را بیان نماید می‎بایست این مساله را که نظرات وی مبتنی بر شواهد نیست را با شنوندگان در میان بگذارند.
- نحوه ارایه مطاب به صورت پاورپوینت و یا کی‌نوت صورت گیرد.
- سخنرانان نباید در زمان ارایه مطالب آموزشی از تبلیغات تجاری‌ به عنوان مرجع استفاده نمایند.
- حدود چهار هفته قبل از برگزاری برنامه، چکیده و یا مقدمۀ مطالب سخنرانی باید در آموزش مستمر کمیته ثبت شود تا بتوان پیش از شروع برنامه، آن‌ها را از نظر کیفی و کمی مورد ارزیابی قرار داد.
- اطلاعات جلسه سخنرانی باید شامل تاریخ، مکان، نام سخنرانان، موضوعات سخنرانی، نام دبیرعلمی، اعتبارات آموزش‌های مستمر باشد و کد مرجع باید حداقل دو هفته پیش از شروع برنامه در وبسایت انجمن ثبت شده باشد.
- منشی علمی ترجیحا و نه لزوما باید اطلاعات تماس خود را در وب‌سایت انجمن ارایه کند.
• از اهداف دیگر برنامه‌های بازآموزی می‌توان در خصوص ارتقای برنامه‌های آموزشی آکادمیک تخصصی کایروپراکتیک (Post Doctorate Research and Fellowships) و آشنا نمودن اعضا و دیگر مخاطبان محترم با زمینه‌های علمی-تحقیقاتی زیر نام برد:
- تخصص کایروپراکتیک عصب شناسی بالینی
- تخصص کایروپراکتیک پزشکی ورزشی
- تخصص کایروپراکتیک رادیولوژی
- تخصص کایروپراکتیک کودکان
- تخصص کایروپراکتیک افراد مسن
- تخصص کایروپراکتیک توانبخشی آسیبها و اختلالات ستون فقرات

در مجموع همه متخصصان شاغل در حرفه پزشکی و بهداشت وظیفه التیام درد انسانها را برعهده دارند. با این‌حال، تلاش برای بهبود دستورالعمل‌های بهداشتی-درمانی فعلی از طریق آموزش، تحقیقات و مراقبتهای بالینی بر اساس شواهد علمی جزو ضرورت‌هایی است که انجمن علمی کایروپراکتیک ایران به آنها پایبند می‌باشد.


دکتر بابک آل آقا
رئیس انجمن علمی کایروپراکتیک ایران
پاییز 1401